Inzichten

Kan AI aantrekkelijke visuals creëren?

Inhoud

Basistips voor het opstellen van de beste prompts

Kunst is ambacht. Het is originaliteit, regels doorbreken en de absolute vrijheid om te bedenken en creëren wat je maar wil. Daarmee komt het lijnrecht te staan tegenover artificialiteit. En toch… Er duiken steeds meer computertoepassingen op die ‘AI-art’ genereren: kunst op basis van artificiële intelligentie. Van een paradox gesproken! Toch kan wie slim met AI-art aan de slag gaat mooie dingen bereiken. Alleen moet je dan wel weten hoe je best met zo’n toepassing communiceert.

"Democratie" in dienst van het kapitalisme

Artificiële intelligentie vormt de ergste nachtmerrie van doemdenkers en de natte droom van technologie-utopisten. Kunnen computers in harmonie met de mens samenleven? Of nemen ze alles over? Aan een ding leken ze niet te kunnen tippen: menselijke creativiteit. En toen kwamen ontwikkelaars op de proppen met onder meer DreamstudioDALL.E en Midjourney

Van tekst naar beeld

Die AI-toepassingen werden getraind aan de hand van miljoenen beelden met bijbehorende beschrijvingen. Op basis daarvan leerden de text-to-image-tools zelf afbeeldingen te maken vertrekkende vanuit een aantal trefwoorden: de prompt. Bovendien leren de toepassingen voortdurend bij. Een aantal text-to-image-tools zijn namelijk publiek toegankelijk en trainen nu ook in interactie met mensen van over de hele wereld. 

Sommige AI-tools zijn daarbij betalend, maar de gratis versies geven je vaak al een wonderlijk inzicht in wat ze te bieden hebben. Wil je wat experimenteren met die gratis versies, houd er dan rekening mee dat daar soms ook kleine ongemakken mee gepaard gaan. Midjourney gebruikt bijvoorbeeld Discord als server, waardoor iedereen de prompts die je ingeeft en de gegenereerde resultaten kan zien. Omdat er een gigantische chat wordt geopend, vind je je eigen creaties bovendien niet altijd makkelijk terug. 

Toch levert de tool vaak verbluffende resultaten op, net als andere text-to-image-tools. Al blijft wie niet weet hoe die zijn opdracht best doorgeeft aan AI-tools wel eens op zijn honger zitten. Door op een aantal kleine dingen te letten, kom je gelukkig al een heel eind. 

1. Weet wat je wil.

Een belangrijke stap in het genereren van AI-art is bepalen wat je wil. Te vage verwoordingen geven DALL.E en co. immers veel vrijheid om zelf te interpreteren, maar ook om beelden te genereren die niet de richting uitgaan die je wil. Wees daarom zo concreet mogelijk. 

Wil je een afbeelding van een hond? Laat de generator dan weten of je een teckel of labrador in gedachten hebt. Ben je op zoek naar specifieke bloemen? Specificeer dan de soort of kleur. Ook de toevoeging van voldoende adjectieven is belangrijk. Hoe descriptiever je te werk gaat, hoe beter.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan de context van wat je wil oproepen. Kiezen voor ‘rode sportwagen’ in plaats van ‘auto’ is al een goede eerste stap, maar dan blijven er nog steeds tig opties over voor het uitbeelden ervan. Voeg daarom een actie toe of omschrijf de omgeving. Laat in je opdracht bijvoorbeeld weten of de auto stilstaat of aan het rijden is, in welk landschap die zich bevindt en of het ochtend is of avond. 

2. Ken je kunstgeschiedenis.

Weten wat je wil is belangrijk. Maar ook hoe je dat wil, is cruciaal. De meeste text-to-image-tools zijn goed op de hoogte van de belangrijkste artiesten uit onze kunstgeschiedenis. Daardoor kunnen ze perfect beelden genereren in de stijl van Pablo Picasso, René Magritte of Salvador Dalí. Hun namen – en die van andere creatieve kleppers – kan je toevoegen aan je prompt om de stijl aan te geven waarin je je beeld wil laten vormgeven. 

Ook kunststromingen zijn een goede indicatie voor AI om te weten wat je wil. Het surrealisme, kubisme en hyperrealisme zijn artificiële intelligentie verre van vreemd. 

Daarnaast kent AI ook wel wat van computer graphics. Ben je op zoek naar 3D-gegenereerde modellen of specifieke stijlen uit games? Dan kunnen welgemikte termen daarover je ook op weg helpen. Net als termen uit de fotografie, trouwens. Effecten gecreëerd door bepaalde lenzen pikken sommige tools namelijk ook op uit je prompt om gelijkaardige beelden te creëren.

3. Technische details.

Je kan de stijl van het werk door AI ook uitdiepen door technische aspecten toe te voegen. Zo kan je meestal aangeven wat de aspect ratio van de output moet zijn, of hoe hoog de resolutie ervan. Op die manier kan je de text-to-image-tool beelden laten genereren die perfect zijn afgestemd op het doel ervan.

4. Knowledge is power.

Tot slot moet je ook je tool kennen, want niet alle AI werkt op dezelfde manier. Je inwerken vraagt enerzijds dus trial and error, en anderzijds mogelijk wat opzoekwerk. 

Bepaalde tools werken bijvoorbeeld beter in de taal waarin ze getraind werden door de woordvolgorde die ze gewend zijn. Het land van oorsprong kan dan weer specialisaties met zich meebrengen. Wil je Oosterse kunststijlen laten imiteren, dan is de kans groot dat AI-tools uit dat gebied er sterker op getraind werden dan Amerikaanse varianten bijvoorbeeld.

Dood aan de artiest?

Kunnen AI-tools de ambacht van artiesten vervangen? Zo’n vaart zal het niet lopen. Maar de inspiratie die AI kan halen uit onze kunstgeschiedenis en de beelden die in het verleden al door mensen werden gemaakt, leveren wel de mogelijkheid op om snel kwalitatieve en visueel verbluffende dingen te creëren. Regels breken zit er voorlopig niet in, en creativiteit blijft voorlopig bij de mens die de machine specifieke instructies geeft… 

…in een goed geformuleerde prompt, uiteraard. 

Wil je wat extra inspiratie? Check dan zeker ook deze promptbuilder om erachter te komen welke elementen je kan toevoegen aan je opdracht voor AI-tools.

Wil je aan de slag als bedrijf met AI in je externe communicatie? Learnable., contacteer ons om eens vrijblijvend te brainstormen hoe deze nieuwe technologie je externe communicatie kan versterken.

Veel gestelde vragen

Accordion Tab

Geef hier een klein woordje uitleg …

Gerelateerde artikels

Lees meer inzichten in onze gerelateerde artikels … (of iets dergelijk)